Google PlusFacebook
СУ Георги Бенковски
Спортно училище в град Плевен
Основно меню

С нова поредица от успехи изпращат годината в Спортното училище „Георги Бенковски“ – Плевен.

С нова поредица от успехи изпращат годината в Спортното училище „Георги Бенковски“ – Плевен. През ноември на Балканиадата по борба в Ксанти, Гърция, неговите състезатели печелят два златни и един сребърен медал. Шампиони стават Альоша Илиев и Яна Димитрова, а втора завършва Християна Маркова. „Отборно сме втори на първенството“, отбелязва директорът на училището Павлин Стоянов.

Два златни медала донасят и боксьорите Димитър Панталеев до 34 кг и Стилиан Георгиев до 57 кг от републиканското първенство. А отборът за- воюва второ място. В края на ноември на световното първенство по шотокан карате-до Габриел Рупчански, Максимилиан Рупчански и Тихомир Тодоров печелят бронзови медали в отборната дисциплина шобу ипон кумите.

Но успехите не идват само от спортните надпревари. Дванадесетокласничката Ивана Георгиева печели със свое есе първо място на конкурса „Моята декларация на Шуман“. „Ивана смята да кандидатства в Софийския университет, където се е насочила към философските науки“, споделя директорът Стоянов.

За да подпомогне своите възпитаници в избора на реализация след завършване на средното образование, ръководството на Спортното училище в Плевен сключва споразумение с Медицинския университет в града. В онлайн среда учениците комуникират с представители на катедри на висшето училище и се запознават с изискванията за кандидатстване и на какво най-много трябва да наблегнат в подготовката си.

Подобно споразумение има и с Военновъздушното училище в Долна Митрополия, накъдето са се ориентирали част от момчетата в училището. През отиващата си година трима възпитаници на Спортното училище вече учат там. „Разговаряме и с Педагогическия колеж – Плевен. Техни преподаватели представиха на място пред нашите дванайсетокласници специалностите, приема и изискванията. Надявам се и сегашните ни абитуриенти да продължат да се развиват във висши училища, както направиха това от предходния випуск“, казва директорът Стоянов.

Учебната година започва с 393 ученици, като към момента те вече са 403. А това е ръст в сравнение с 375 ученици през миналата учебна година. В момента в училището няма свободно място по вид спорт с изключение на тениса. Родители и ученици го избират по редица причини, но сред главните е това, че спортът възпитава и изгражда характер.

Павлин Стоянов коментира още, че възпитаниците им се представят добре и на входните нива в началото на тази учебна година. „Нашите ученици бяха по лагери, дойдоха на 1 септември за началото на учебната година и отново заминаха на лагери из страната. И нямаха особено много време за подготовка за входните нива, които трябваше да са готови до първата седмица на октомври. Въпреки това постигнаха среден успех за училището по общообразователна подготовка от „4,47“, информира той. И подчертава, че колегите му са много отговорни, наблягат на присъствието и участието в часовете, неза- висимо дали се учи онлайн, или в класните стаи.

„Продължаваме да работим и в тези трудни условия. Надяваме се, че ако продължаваме да спазваме мерките, ще влезем отново в класните стаи. Защото друго е живото слово, да се обясни и да се акцентира на по-трудните неща. Присъственото обучение е много по-ефективно“, казва Стоянов.

Прикачени документи

Титли за края на годината.pdf