Google PlusFacebook
СУ Георги Бенковски
Спортно училище в град Плевен
Основно меню

Баскетбол

Баскетболът е един от първите спортове, който се развива в СУ „Георги Бенковски“ – Плевен. През тези 45 години, от основаването на училището до наши дни, преминават плеяда от треньори и състезатели, които достойно се представят на Републикански, Балкански, Европейски, Световни първенства и Олимпийски игри.

 

Началото на баскетболната слава поставят треньорите Христо Радков и Георги Пандов.

 

През 1972 г. отборът на девойките младша възраст с треньор Христо Радков печели първо място и става шампион на България, а по-късно става вицешампион за девойки старша възраст. Голям е приносът на треньорите Мая Герданова и Стефан Стойков. Името на Герданова се свързва с една от най-изявените баскетболистки в България – Полина Цекова, която е дългогодишна състезателка в националния отбор.

 

През 1988г. Цекова заема престижното 5–то място на Олимпийските игри в Сеул, а 1999г. става шампионка в женската версия на НБА. Кариерата си завършва във Франция. В момента е треньор на националния отбор на България за девойки.

 

Отборът на момчетата също бележи успехи. През 1974г и 1975г. юношите младша възраст с треньор Павел Димитров стават шампиони, а през 1977г. юношите старша възраст – вицешампиони. В националните гарнитури попадат Бойко Пангаров, Стоян Монов, Николай Маринов и Дарин Великов.

 

През 1980г. отборът на „Спартак – Плевен“ с треньор Нето Бреншки постига високи спортни резултати. Тимът е съставен само от ученици на Спортно училище „Г. Бенковски“ и с участието на Илия Мирков, който по-късно е треньор в училището.

 

Бележити години за баскетбола са 1982, 1983, 1984г., когато отборът на момчетата с треньор Валентин Маринов става трикратен републикански шампион.

 

Най-силният период на плевенския баскетбол е свързан с „Плама“ – Плевен. Отборът с треньори Дарин Великов и Тихомир Милев е съставен почти изцяло от възпитаници на Спортно училище. Сред тях най–бележити са Петър Петров, Хрисимир Димитров и Цветан Антов.

 

В началото на 80-те години започва и кариерата на най–добрия баскетболист Цветан Антов, който е възпитаник на Спортно училище - Плевен. От 1978 до 1995 г. той е национален състезател. През 1981г. се нарежда на 3-то място на Световното първенство за юноши, има три участия на Европейски първенства за мъже, два пъти е Балкански шампион, а от 1987 до 1995г. е капитан на националния отбор и изиграва за България над 200 мача. Част от състезателната му кариера преминава във Франция. От 2000 година Антов е президент на Баскетболен клуб „Спартак – Плевен“.