Google PlusFacebook
СУ Георги Бенковски
Спортно училище в град Плевен
Основно меню

Волейбол

Спортът волейбол се развива от 1968 година, когато се появява и първото в България Спортно училище в Плевен. През тези 45 години, благодарение на неуморния труд на треньорите, цяла плеяда наши волейболисти заемат призови места на Олимпийски, Световни , Европейски първенства, Балканиади и Турнир „Дружба“. Много от състезателите са продължавали и продължават да работят като треньори и с желание и упоритост развиват не само себе си, но и спорта, с който са свързали съдбата си.

 

Името на ВК „Спартак“ се свързва и с единствения клуб от провинцията, който се класира и стига до полуфинал за купата на Европейската Конфедерация по волейбол. Звездни имена на волейбола в Плевен са: Христо Стоянов, Райна Иванова, Веска Коцева, Мариана Марковска, Виолета Антонова, Силвия Стайкова, Ваня Соколова, Цветан Цанов, Марин Дачовски, Николай Велков, Кръстьо Лабешки и др.

 

Високи спортни резултати през тези 45 години в областта на волейбола постигат не малко треньори и техните състезатели. С отличия и призове се сдобиват:

  • Цветан Цанов - неговият състезател Христо Стоянов става сребърен медалист на Олимпийските игри в Москва.
  • Марин Дачовски – треньор на състезателките Веска Коцева, Мариана Костова, Райна Иванова, Виолета Антонова, Валя Маркова, които са многократни медалисти от Държавни, Световни, Европейски първенства, Балкански игри и Турнир „Дружба“.
  • Николай Велков – дългогодишен помощник–директор по спорта в СУ „Георги Бенковски“ и треньор по волейбол. През годините отборите му покоряват спортните върхове и завоюват немалко медали на Държавни първенства.
  • Кръстьо Лабешки – възпитаник на СУ „Георги Бенковски“, а по-късно и дългогодишен треньор в същото училище. Благодарение на любовта към спорта и упоритостта, неговите състезателки Ваня Соколова, Силвия Стайкова и Илиана Илиева заемат призови места в Световни, Европейски, Балкански първенства по волейбол и турнири „Дружба“. През годините Лабешки и неговите отбори са многократни медалисти в Държавни първенства.
  • Виктор Йотов – неговата състезателка Валя Кирилова взима приза за най-добър разпределител в А-групата – жени за 1999г.
  • Виолета Антонова – възпитаничка на СУ „Георги Бенковски“, национална състезателка по волейбол и настоящ треньор в училището.
  • Марияна Костова – възпитаничка на СУ „Г. Бенковски“, настоящ треньор по волейбол в училището. Нейни възпитанички са националните състезателки Габриела Коева и Силвия Христова.