Google PlusFacebook
СУ Георги Бенковски
Спортно училище в град Плевен
Основно меню

Футбол

Историята на футбола в Плевен е дълга и необятна. Началото и се поставя в зората на 20-ти век. По идея на Драгомир Несторов на 10 септември 1919 година се поставя началото на организирания футбол в града със създаване на спортно дружество „Генерал Скобелев”.

 

Не закъснява и създаването на СУ „Г. Бенковски“ - Плевен през 1968 година. Няколко години след това през 1973/1974 година е открита спортна паралелка футбол. Добрите резултати не закъсняват. Сред класните футболни състезатели и участници в „А“ РФГ се нареждат:

  • Милко Гаврилов, Пламен Тачев, Тони Вашков – родени през 1962 година.
  • Лъчезар Танев /състезател и в националния отбор/, Благовест Петков – родени1963 година, Павлин Иванов – роден 1966 година, Мариус Уруков - 1967 г., Юлиян Гарев – роден 1967 година, Ивайло Йонков – роден 1967 година.
  • На върха на футболната слава се издига и Ивайло Петков, възпитаник на Спортно училище. Той се състезава в „А“ републиканска футболна група и в националния отбор на България със 75 мача, участник на СП -1998 / Франция/ и на ЕП 2004 /Португалия/.

Високите спортни постижения са плод на упорития труд на треньорите: Емил Колев, Александър Ченков, Крум Митев. Техни последователи са Кирил Липованов,Величко Дихонов, Емил Вулов, Илич Митранов, Никола Генков, Иван Панков, Емил Цветанов.

 

Настоящи треньори по футбол в СУ “Георги Бенковски“ - Плевен са Светослав Бърканичков, Илия Войнов, Милко Гаврилов, Момчил Челестинов и Ботьо Ботев. Благодарение на всички тях футболът продължава да се развива и достойно да защитава имиджа не само на футболната общественост, но и на Спортно училище.