Google PlusFacebook
СУ Георги Бенковски
Спортно училище в град Плевен
Основно меню

Бокс

Спортът бокс е един от най–популярните спортове в България. В Плевен той започва своето развитие през 1947/48 година с основаване на Боксов клуб „Спартак Плевен“, а през 60-те години бележи голяма масовост. Начело на тима застава Никола Колчев, който успява да наложи присъствието на клуба в елита на Българската федерация по бокс.

 

Рожби на „Спартак“ са състезатели, който успяват многократно да покорят боксовите рингове и да прославят не само боксовата школа в Плевен, а и България. По-известни са имената на първите медалисти от нашия град: братя Дорошенко, Георги Тончев, Илиян Ангелов, Василис Янис, Златко Кучев, Валентин Давидов, Свилен Русинов, Маню Атанасов, Калин Стоянов, Николай Маринов, Цветомир Дачев, Валентин Колачев, Александър Владимиров, Детелин Далаклиев, Румен Мотовски, Диян Петров и още много други, които остават ярка следа в историята на спорта.

 

През 1978 година боксът влиза и в учебната програма на СУ „Георги Бенковски“ – Плевен. За треньор е назначен Владимир Дорошенко, изтъкнат боксьор и треньор от близкото минало. Благодарение на неговия професионализъм се прочуват имената на боксьори като Александър Владимиров – вицесветовен шампион на Световна купа за аматьори, световен шампион за професионалисти, Антонио Петков – многократен шампион на България и много други носители на отличия от национални и международни първенства.

 

Продължител на боксовите традиции в Спортно училище е треньорът Веселин Бранков. Под негово ръководство високи резултати постигат м.с. Николай Маринов и м.с. Ивайло Мирчев – шампиони на регионалния международен турнир „Олимпийски ринг“, носители на медали от Турнир “ Странджа“ и други първенства.

 

Настоящ треньор по бокс в СУ „Г. Бенковски“ - Плевен е Георги Тончев. Под неговото треньорско ръководство отличия постигат боксьори като Станислав Ленков – многократен шампион на България, национален състезател, участник на Европейско първенство за юноши, Радослав Панталеев – национален състезател, Христо Христов – национален състезател и участник на Европейско първенство, Йосиф Панов – носител на бронзов медал от Европейско първенство за юноши, Иван Тодоров, Явор Мойнов – медалисти от държавни първенства.