Google PlusFacebook
СУ Георги Бенковски
Спортно училище в град Плевен
Основно меню

Гребане

Учениците от Спортно училище „Г. Бенковски“ – Плевен имат възможността да тренират един от най-интересните спортове – академичното гребане. За гребците е необходимо съчетанието от синхрон, добро чувство за баланс и екипност. А практикуването сред красивата природа, сред вода, слънце и въздух е предпоставка гребането да се определи като един от най-здравословните спортове.

 

Първият прием на състезатели гребци е през 1974-1975 г., а първият треньор е Стойчо Бачев. Първият световен шампион на Спортното училище е гребецът Юрий Георгиев. Негов треньор е Николай Василев. В последствие Юрий Георгиев става треньор по гребане с участие на Балканско първенство, с класиране на 3-то място осморка.

 

Максим Първанов е треньор на Валя Конова и Петя Велкова, също ученички на Спортното училище. Значими са и спортните резултати – 3-то и 5-то място на Световно първенство, 2-ро и 3-то място на Турнир „Дружба“.

 

Успешни са и състезателите на треньора Цветан Петков, класирали се на 4-то място на Турнир „Дружба“ и 4-то място на Балканско първенство.

 

Сред треньорите в гребането са Стефан Милчев и Христо Георгиев. Възпитаниците на Хр. Георгиев – Андрей Ѝорданов и Цветомир Бацов печелят 1-во място на Балканско първенство, 4-то място на световно първенство – юноши.

 

Силно е и дамското присъствие в този спорт в лицето на треньорката Олга Лазарова. Нейните състезатели са донесли на училището 10 златни и 8 сребърни медала от Републикански първенства, Купа – осморка – мъже. Първото място отборно за момчета също е неин принос.

 

През дългогодишната история на спорта гребане в СУ„Георги Бенковски“ – Плевен трайна диря оставят учениците Калинка Кирилова, Катя Ганева, Петя Великова, Галя Далева, Малинка Петкова, Валя Конова, донесли медали от световни и републикански първенства.

 

За да има спортът академично гребане своята слава не само в миналото, а и днес, учениците-спортисти подчиняват личните си качества на екипното начало. Сплотеният колектив на състезателите гребци, с треньор Олга Лазарова, е най-задружният екип в училището ни. Пожелаваме им много бъдещи успехи!